Докато технологиите стават все по-широкодостъпни и все по-евтини, все повече

...
 Докато технологиите стават все по-широкодостъпни и все по-евтини, все повече
Коментари Харесай

Къде е НАСА? Частните компании гледат с все по-голям апетит към космоса

 Докато технологиите стават все по-широкодостъпни и все по-евтини, от ден на ден частни компании се насочват към космоса, написа CNBC.
На Международния конгрес по астронавтика в Аделаида, Австралия, процъфтяването на тази промишленост е явно. Събитието, което е най-голямата космическа конференция в света, събира на едно място астронавти, държавни управления, частни компании и откриватели.

Тази година Илон Мъск беше измежду присъстващите и употребява събитието, с цел да разкрие проектите си да изпрати хора на Марс до 2024 година Ученият и телевизионна звезда Бил Най също беше на конгреса.

“НАСА е най-хубавият бранд, който Съединените щати имат ”, разяснява Най, основен изпълнителен шеф на неправителстваната организация The Planetary Society, която промотира галактически изследвания. “Хората имат смесени усеща към Съединени американски щати и са деликатни. Но каквото и да изпитват към Съединени американски щати, те почитат НАСА ”.

И въпреки всичко наличието на НАСА е по-малко видимо на събитието. На най-голямата конференция изпъкват корпорации като Boeing, Airbus и Lockheed Martin, както и националните галактически организации на страни като Франция, Германия, Южна Корея и Обединените арабски емирства.

От 60-те години на предишния век бюджетът на НАСА като % от федералния бюджет се е свил доста съгласно галактическата организация.

По-рано тази година президентът Доналд Тръмп предложи леки бюджетни съкращения за НАСА.

“Частните компании навлизат от ден на ден в технологиите за галактически проучвания и пътувани, тъй като секторът става по-достъпен ”, разяснява Флавиа Тата Нардини, съосновател и основен изпълнителен шеф на австралийския стартъп Fleet. “Докато технологията се развива, това се случва и с новите приложения и устройства, които можем да сътворяваме единствено за част от цената на предходните вложения ”, разяснява тя. “Това отвори вратата за стартъпи и запалянковци, които желаят да опознаят бранша без поддръжка от държавното управление ”.

Въпреки че приватизацията на галактическия бранш вълнува специалиста Най, той твърди, че галактическите изследвания са доста по-различни от пътуванията в космоса.

“Никой няма да завоюва пари от картографирането на Сатурн ”, разяснява той. Но когато става дума за пътешестване отвън Земята, нещата може би стоят по-различно.
 
По публикацията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР